Ser żółty

Kiedyś robiłam już ser żółty tylko tradycyjnie- klik., bo tym razem robiłam w thermomiksie.Dopiero teraz robiąc wpis zauważyłam minimalną różnicę w składnikach,ale także kiedyś przelany ser odstawiłam na 2 dni w temperaturze pokojowej ,a potem dopiero do lodówki.Nie wiem , czy ma to jakiś wpływ na ser,bo i ten był tak samo dobry, tylko,że nie miał dziur.No i teraz nie wlewałam do plastikowej butelki tylko do owalnego pojemnika, z którego przy wyciąganiu trochę nie wyszedł idealnie.
  •  2 całe jajka (surowe)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 1000 g białego sera
  • 1000 g mleka 3,2%
Do naczynia thermmiksa wlać mleko i gotować 7 min /90
° C
/obr 2.
 Dodać biały ser i dalej gotować 7min/90
°
C/obr 2.
 Odcedzić ser przez koszyczek.
 Do naczynia thermomiksa włożyć masło i podgrzać 2min/50
°C
/obr.2
 Dodać odsączony z serwatki ser i podgrzać 7min/90
°
C/obr 2
. Dodać pozostałe składniki i  wymieszać ok. 2 min/90
°
C/obr 3.
Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.
Źródło-klik.

Komentarze