Kiedyś robiłam już ser żółty tylko tradycyjnie- klik., bo tym razem robiłam w thermomiksie.Dopiero teraz robiąc wpis zauważyłam minimalną różnicę w składnikach,ale także kiedyś przelany ser odstawiłam na 2 dni w temperaturze pokojowej ,a potem dopiero do lodówki.Nie wiem , czy ma to jakiś wpływ na ser,bo i ten był tak samo dobry, tylko,że nie miał dziur.No i teraz nie wlewałam do plastikowej butelki tylko do owalnego pojemnika, z którego przy wyciąganiu trochę nie wyszedł idealnie.
- 2 całe jajka (surowe)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 1000 g białego sera
- 1000 g mleka 3,2%
Do naczynia thermmiksa wlać mleko i gotować 7 min /90
° C
/obr 2.
Dodać biały ser i dalej gotować 7min/90
°
C/obr 2.
Odcedzić ser przez koszyczek.
Do naczynia thermomiksa włożyć masło i podgrzać 2min/50
°C
/obr.2
Dodać odsączony z serwatki ser i podgrzać 7min/90
°
C/obr 2
. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ok. 2 min/90
°
C/obr 3.
Szybko przelać do pojemników (pomóc sobie kopystką energicznie wyciągając powstałą masę) i wystudzić.
Źródło-klik.
jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można zrobić ser w domowych warunkach, nie mam termomiksu, ale bardzo chciałabym spróbować.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Z pewnością wykorzystam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam żółty ser, ale nie mam jeszcze thermomixa. Myślisz, że lidlomix jest dobrym zamienniekiem?
OdpowiedzUsuńZawsze marzyłem, aby zrobić taki ser. Na pewno teraz mi się uda, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń