Przejdź do głównej zawartości
Najlepszy ser żółty jest własnego wyrobu. . Czasem zdarza się kupić twaróg , a potem nie ma amatora do zjedzenia..., ale to nie problem,gdyż zawsze można coś wykombinować...
- 1 litr mleka
- 1 kg twarogu
- 2 jajka
- 7 dkg masła
- 1 łyżeczka soli
- trochę vegety
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Mleko zagotować, dodać zmielony twaróg, gotować przez 20 minut, następnie trochę odcedzić . Do sera dodać jajka, masło, sól, vegetę i smażyć 8 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową włożyć do obciętej plastikowej butelki po napoju lub do pojemnika , zostawić 2 dni w temperaturze pokojowej, a później przechowywać w lodówce.
Bożenko, taki domowy ser musi być niesamowity. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńurtica1 - ja robiłam już kilka razy i za każdym razem próbuję dodawać coś innego, gdyż można dodać np, kminek [jak ktoś lubi] ,szczypiorek itd...
OdpowiedzUsuńBożenko, właśnie też o tym pomyślałam. Szczypiorek jak najbardziej, natka pietruszki no i różnego rodzaju inne zioła. I za każdym razem to już będzie inny ser. Rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńurtica1- można kombinować według swoich ulubionych przypraw itd i faktycznie za każdym razem będzie inny...
OdpowiedzUsuńnaprawdę tak łatwo można przygotować żółty ser? warto wiedzieć, jestem jego miłośniczką:)
OdpowiedzUsuńgoh. - jak widać to nie jest trudne...spróbuj kiedy zrobić...
OdpowiedzUsuńa są jakieś wymagania co do mleka i twarogu, tzn. czy mogą być sklepowe, uht itp. czy jakieś eko, wiejskie, prosto od krowy? :)
OdpowiedzUsuńgoh. - ja robiłam niestety,ale z takiego sklepowego mleka , ale można i z wiejskiego.
OdpowiedzUsuńTeż taki robię , jest pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
andzia-35 - pozdrawiam...A taki ser jest pyszny , to prawda.
OdpowiedzUsuńPytanie o dodawanie jajek: czy białko nie zetnie się tworząc jajecznicę w serze? nie lepiej same żółtka? Jestem właśnie chwilę przed tą operacją i dylemat mi powstał:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Przepraszam,że dopiero teraz piszę..jak widać u mnie nie było jajecznicy w serze..ja dodawałam całe jajka..
UsuńBardzo fajny przepis chyba się skuszę, zwłaszcza w obecnym momencie siedzenia w domu.
OdpowiedzUsuń