Takie bułeczki są już na blogu -klik, ale warto przypomnieć, bo z tego co mi wiadomo bardzo dużo ludzi teraz wypieka w domu chleby i bułeczki.A te bułeczki nie wymagają wyrastania, są szybkie do zrobienia i smaczne.
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. .[Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym thermomiksa 30 sek /obr. 4 ,a następnie 3 min/ Interwał] Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą.
Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Szybko można je przyrządzić, to duży plus.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, smaczne i szybkie bułeczki - super przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepis na szybkie domowe bułeczki? Przekonałaś mnie i chętnie spróbuję przepisu.
OdpowiedzUsuńBułeczki które są szybkie do zrobienia oraz smaczne? Myślę że mnie tym przekonałaś ;)
OdpowiedzUsuńHmm posypane sezamem lub makeim mogłyby być wykorzystane do domowych burgerów
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przekonałaś mnie do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre bułeczki, odkąd poznałem ten przepis, to przygotowuję je dzieciom do szkoły. Przynajmniej wiem, że nie jedzą zbyt dużo chemii.
OdpowiedzUsuńWypiekanie własnego pieczywa jest super, wiemy co jest w środku i mamy zawsze świeże.
OdpowiedzUsuń