Ekspresowe bułeczki

Takie bułeczki są już na blogu -klik, ale warto przypomnieć, bo z tego co mi wiadomo bardzo dużo ludzi teraz wypieka w domu chleby i bułeczki.A te bułeczki nie wymagają wyrastania, są szybkie do zrobienia i smaczne.
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
 Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. .[Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym thermomiksa 30 sek /obr. 4 ,a następnie 3 min/ Interwał] Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą.
Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem.



Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.