Ekspesowe bułeczki bez wyrastania

Czasem bywa , że brak pieczywa na śniadanie lub kolację ,ale żaden problem zrobić samemu w domu np.bułeczki.Około 30 -40  minut i bułeczki gotowe do jedzenia.
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
 Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. .[Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym thermomiksa 30 sek /obr. 4 ,a następnie 3 min/ Interwał] Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą.
Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Źródło -klik.

Komentarze