Czasem bywa , że brak pieczywa na śniadanie lub kolację ,ale żaden problem zrobić samemu w domu np.bułeczki.Około 30 -40 minut i bułeczki gotowe do jedzenia.
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać z cukrem. Następnie dodać sól, wodę i mleko i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. .[Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym thermomiksa 30 sek /obr. 4 ,a następnie 3 min/ Interwał] Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą.
Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.