Bułeczki z bitą śmietaną

Wczoraj zrobiłam i już prawie wszystkie zjedzone, a na dodatek już mój mąż zapowiedział , że mam znów takie same zrobić, tylko takie samo ciasto hehe.Moi domownicy wiedzą, że ja nie lubię robić cały czas z tego samego przepisu,a ja po prostu lubię testować nowe przepisy.Ale uwierzcie mi, te bułeczki rozpływają się w ustach, są tak pyszne, że można jeść i jeść.Jakiś czas temu byłam u mojej mamy i ona robiła takie podobne bułeczki drożdżowe w środku był budyń.Tak mi posmakowały, ze musiałam też takie zrobić i zrobiłam,ale zapomniałam o wpisie na bloga.Poszukam zdjęć, jeśli znajdę to będzie też wpis, bo tamte były ciut inne, ale te są smaczniejsze.

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 60 ml oleju
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 500 ml śmietany 30 %
  • cukier do smaku
Drożdże wymieszać z cukrem,2 łyżkami mąki i mlekiem . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.Mąkę wymieszać z solą, olejem ,jednym jajkiem i 1 białkiem. Dodać zaczyn i wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem.  [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.]Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości),
Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować , wycinać kółka np szklanką lub okrągłą foremką.Każdy kawałek rozwałkować na ciut większy placek, lekko skropić olejem i złożyć na połowę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z odrobina mleka. Piec ok. 20 min, do zarumienienia.Wystudzić.Śmietanę z cukrem ubić na sztywno,przełożyć do worka cukierniczego.Bułki lekko rozłożyć, włożyć w środek bitą śmietanę, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.