Chleb z niewielką ilością drożdży

Bardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 g drożdży świeżych
  • 450 g ciepłej wody
  • 520 g mąki chlebowej lub pszennej
  • 100 g płatków owsianych górskich suchych
  • dodatkowo -kilka łyżek słonecznika
Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić na kratce.

Komentarze

  1. Pyszny i zdrowy chleb - czyli taki, jaki lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam chleba w związku z tym powiedzcie czy jak na pierwszy raz to ciężko? Czego unikać i na co szczególnie zwrócić uwagę?

    OdpowiedzUsuń
  3. super ;)
    polecam ten sklep kupisz tu mąkę do chleba jak i inne świetne miksy mąk, płatki owsiane jak i drożdże https://bioconieco.pl/Maka-ekologiczna-c408

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Z pewnością skorzystam w najbliższy weekend. Dam znać jak mi wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.