- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 g drożdży świeżych
- 450 g ciepłej wody
- 520 g mąki chlebowej lub pszennej
- 100 g płatków owsianych górskich suchych
- dodatkowo -kilka łyżek słonecznika
Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić na kratce.
Pyszny i zdrowy chleb - czyli taki, jaki lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba w związku z tym powiedzcie czy jak na pierwszy raz to ciężko? Czego unikać i na co szczególnie zwrócić uwagę?
OdpowiedzUsuńsuper ;)
OdpowiedzUsuńpolecam ten sklep kupisz tu mąkę do chleba jak i inne świetne miksy mąk, płatki owsiane jak i drożdże https://bioconieco.pl/Maka-ekologiczna-c408
Ciekawy przepis. Z pewnością skorzystam w najbliższy weekend. Dam znać jak mi wyszedł.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńIm mniej drożdzy tym lepiej. Taka jest prawda.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda aż chciałoby się zjeść
OdpowiedzUsuńNiesamowite informacje. Czekam na kolejny wpis.
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda jak z piekarni
OdpowiedzUsuńOgólnie wydaje mi się że robienie chleba to fajne i relaksujące hobby, sam się niedawno wkręciłem i mogę śmiało polecić. Efekt końcowy zawsze cieszy ;)
OdpowiedzUsuńIm więcej drożdzy, tym bardziej nieprzeciętny chleb. Dawkowanie drożdzy to klucz do sukcesu.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o chleb, to jedna z moich ulubionych smakołyków.
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, poczęstowała mnie przyjaciółka, przy okazji pokazała ten przepis :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry chleb. Naprawdę warto - doskonale się go piecze.
OdpowiedzUsuń