Chleb z niewielką ilością drożdży

Bardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 g drożdży świeżych
  • 450 g ciepłej wody
  • 520 g mąki chlebowej lub pszennej
  • 100 g płatków owsianych górskich suchych
  • dodatkowo -kilka łyżek słonecznika
Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić na kratce.

Komentarze