Chleb z niewielką ilością drożdży

Bardzo prosty do zrobienia chlebek, jeden bez dodatków,a drugi z pestkami słonecznika.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 g drożdży świeżych
  • 450 g ciepłej wody
  • 520 g mąki chlebowej lub pszennej
  • 100 g płatków owsianych górskich suchych
  • dodatkowo -kilka łyżek słonecznika
Do naczynia Thermomiksa dodać wszystkie składniki i wyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić na kratce.

Komentarze

  1. Pyszny i zdrowy chleb - czyli taki, jaki lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam chleba w związku z tym powiedzcie czy jak na pierwszy raz to ciężko? Czego unikać i na co szczególnie zwrócić uwagę?

    OdpowiedzUsuń
  3. super ;)
    polecam ten sklep kupisz tu mąkę do chleba jak i inne świetne miksy mąk, płatki owsiane jak i drożdże https://bioconieco.pl/Maka-ekologiczna-c408

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Z pewnością skorzystam w najbliższy weekend. Dam znać jak mi wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda aż chciałoby się zjeść

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowite informacje. Czekam na kolejny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogólnie wydaje mi się że robienie chleba to fajne i relaksujące hobby, sam się niedawno wkręciłem i mogę śmiało polecić. Efekt końcowy zawsze cieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Im więcej drożdzy, tym bardziej nieprzeciętny chleb. Dawkowanie drożdzy to klucz do sukcesu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli chodzi o chleb, to jedna z moich ulubionych smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny chlebek, poczęstowała mnie przyjaciółka, przy okazji pokazała ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobry chleb. Naprawdę warto - doskonale się go piecze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.