Pyszny serniczek.
CIASTO
- 3/4 kostki margaryny lub masła
- 4 żółtka [białka odłożyć do masy serowej]
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru
MASA SEROWA
- 1 kg sera w wiaderku
- 3/4 szkl oliwy
- 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
- 1,5 szkl mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek [ białka odłożyć do masy serowej]
PIANA
- 10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
- 1,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Blaszkę posmarować tłuszczem[ u mnie magiczną pastą] i wyłożyć ciasto.
Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym .Następnie dodać ser, budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru,
Pianę dodać do masy serowej i dokładnie ale delikatne wymieszać.Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość luźna.Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni.Zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Źródło -klik.
Jak sernik to ja każdy ;-D
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :) Z tą kawą z pewnością wyśmienicie smakuje! :)
OdpowiedzUsuń