Proste do zrobienia ciasto.
Biszkopt
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 kisiele czerwone
- 6 łyżek cukru
- 1 i 1/2 szkl. tartych jabłek
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 zagęstniki do śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 1 galaretka czerwona
Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku i wymieszać.
Jedną część biszkoptu przełożyć do blaszki,a na biszkopt wyłożyć masę kisielowo-jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i odstawić do wystygnięcia.
Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać dosyć grube i wysokie pasy[równolegle lub pod skosem -jak kto woli].Między pasy bitej śmietany wlać tężejącą galaretkę.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Źródło-klik.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.