Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową


Proste do zrobienia ciasto.
Biszkopt
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
 Przełożenie
  • 2 kisiele czerwone
  • 6 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 szkl. tartych jabłek
Wierzch
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 zagęstniki do śmietany
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 galaretka czerwona
Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać , następnie także stopniowo dodawać żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej magiczną pastą.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwa placki.
Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku i wymieszać.
Jedną część biszkoptu przełożyć do blaszki,a na  biszkopt wyłożyć masę kisielowo-jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i odstawić do wystygnięcia.
Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać  dosyć grube i wysokie pasy[równolegle lub pod skosem -jak kto woli].Między pasy bitej śmietany wlać tężejącą galaretkę.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Źródło-klik.

Komentarze