Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz)

Tak jak pisałam w poprzednim poście koleżanka narobiła i smaka na kołacza, tak więc upiekłam .Nie wyszły może mi zbyt idealne,ale były pyszne. 
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 50 g stopionego masła
  • 300 ml mleka
  • 25 g drożdży 
  • szczypta soli
Posypka
  • stopione masło (ok. 1 łyżka)
  • cukier kryształ
  • cynamon
Drożdże pokruszyć,dodać 50 ml letniego mleka, wsypać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych suchych i mokrych składników a następnie wyrobić ciasto. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać  drożdże i cukier. Podgrzać min/37° C/obr.2.  Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po wyrośnięciu rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm.
  • Przygotowane "foremki" posmarować olejem, a paski ciasta nawinąć na nie tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy  przeturlać jak wałek po blacie by paski przylegały do siebie. Ciasto posmarować masłem i obtoczyć w cukrze.Kołacze piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C sprawdzając po 10 minutach co minutę czy się nie przypala (długość pieczenia zależy od grubości nawiniętego ciasta). Gorące obtoczyć w cynamonie, zdjąć z "foremek".
  •  

Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.