Przejdź do głównej zawartości
Piekłam już kurtoszkołacze, ale nie wyszły tak jak chciałam więc kolejne podejście i z innego przepisu.Nazw na ten drożdżowy wypiek jest wiele np.kołacz, trdelnik, kurtoszkołacz , polecam wypróbujcie bo warto, pyszne są.Do tego kubek mleka i trudelnik pachnący cynamonem rozwijany po kawałku ..mniam.
Ciasto
- 180 g mleka w temperaturze pokojowej
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
- mała szczypta soli
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Do dekoracji:
- rozdrobnione orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy itp.
Dodatki:
- olej roślinny do smarowania wałków
- 1 jajko roztrzepane (do smarowania rurek przed posypaniem)
Drożdże zasypać łyżeczką cukru i pozostawić pod przykryciem na około 15-20 min.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto i dobrze wyrobić.[Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym thermomiksa 30 sek /obr. 4 ,a następnie 3 min/ Interwał] .Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm.Przygotowane "foremki" posmarować olejem, a paski ciasta nawinąć na nie tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy przeturlać jak wałek po blacie by paski przylegały do siebie. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dodatkami.Kołacze piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C sprawdzając po 10 minutach co minutę czy się nie przypala (długość pieczenia zależy od grubości nawiniętego ciasta).
Źródło-klik.
o rany ale apetyczne, ja już od dawna mam je w planie
OdpowiedzUsuń