- 1 kg schabu , karkówki lub polędwicy
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oleju rzepakowego
- 15 g miodu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, miód, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól ,pieprz i paprykę, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1-2 godz a nawet na noc.Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowane mięso zawinięte w folię, gotować na parze 90 min/Varoma/obr. 1.
pycha:)
OdpowiedzUsuń