- 2 szkl. mąki tortowej
- 3 dkg drożdży
- 15 dkg masła lub margaryny
- 1/2 szkl. śmietany 12 %
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 4 jabłka [ u mnie takie jabłka]
- 1 białko
- cukier kryształ do posypania
Drożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem.Do mąki dodać masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i roztarte drożdże,następnie zagnieść ciasto.[Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść 2 min/interwał].Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub użyć takich jabłek.Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,wykrawać krążki,następnie na każdy krążek nakładać porcję jabłek i zlepić jak pierogi .[ja na rozwałkowanym cieście położyłam porcję jabłek zostawiając małe odstępy, przykryłam ciastem i odcinałam pierożki używając pierożnicy ].Pierożki ułożyć na blaszce, każdy pierożek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem.Następnie piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.