Takie jabłka przydadzą się zimą do ciast, naleśników itd.
- jabłka
- cukier - ilość wedle upodobań i kwaśności jabłek
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jabłka smażyć kilka minut, aż będą miękkie.Dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
W naszej piwnicy tez już stoją takie słoje, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Ja już też przygotowałam sobie kilka słoiczków na zimę. Później do szarlotki jak znalazł ;-)
OdpowiedzUsuńJa zaś robię trochę inaczej, jabłka ścieram na tarce, pakuję do słoików, a potem pasteryzuję około 15 minut.