Jabłka na zimę

Takie jabłka przydadzą się zimą do ciast, naleśników itd.
  • jabłka 
  • cukier - ilość wedle upodobań i kwaśności jabłek
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jabłka smażyć kilka minut, aż będą miękkie.Dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia. 



Przetwory na widelcu

Komentarze

  1. W naszej piwnicy tez już stoją takie słoje, uwielbiam:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już też przygotowałam sobie kilka słoiczków na zimę. Później do szarlotki jak znalazł ;-)
    Ja zaś robię trochę inaczej, jabłka ścieram na tarce, pakuję do słoików, a potem pasteryzuję około 15 minut.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.