Przejdź do głównej zawartości
Leśny mech po raz kolejny.Robiłam to ciasto parę dni temu.Tym razem były dwie inne masy a to tak przez przypadek, Miałam za mało jogurtu i śmietany , więc jedna masa była jogurtowa z galaretką i malinami [miałam trochę w domu] a druga śmietanowa ze śmietanfixem.Dekoracja ciasta uboga tym razem, nie miałam ani borówek,ani granatu a po więcej malin na działkę nie chciało mi się iść.
Ciasto
- 250 g cukru
- 200 g oleju
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 160 g mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g szpinaku świeżego
Masa jogurtowa
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 galaretka malinowa- ⅓ szkl. gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- maliny
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietany
- 2 śmietanfixy
- 2-3 łyżki cukru
Szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.[Cukier zemleć w thermomiksie 20 s/obr.10.Założyć motylek, dodać jajka, ubijać 4min /37°C/obr.3. Ubijać kolejną 1min/obr.3 stopniowo dolewając olej, Zdjąć motylek.Dodać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia i szpinak. Wymieszać 3min/obr.4.]Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej magiczną pastą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki.Jedną[ spodnią ] część ciasta włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż będzie lekko tężeć. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody.Śmietanę dobrze ubić, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę.Dodać maliny i wymieszać.Na spód biszkoptowy w blaszce wyłożyć masę jogurtową, położyć drugą część ciasta .Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem i wyłożyć na drugą część ciasta.Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
uwielbiam to ciasto <3 wygląda rewelacyjnie i dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuń