Przejdź do głównej zawartości
Były pierogi z jagodami a teraz zapraszam na bułeczki z jagodami.Pyszne jagodzianki zjedzone w ekspresowym tempie.Zostało jeszcze trochę jagód uzbieranych przez męża, więc je zamroziłam i jeszcze kiedy zrobię takie jagodzianki bo pyszne są, co prawda nie wyszły mi podłużne,ale mniejsza z tym, ważne , że smaczne.
- 250 g mleka
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 80 g masła, miękkiego
- szczypta soli
Nadzienie
- 320 - 340 g jagód, świeżych
- 30 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
Drożdże pokruszyć, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 10 - 15 minut .Żółtka ubić z cukrem . Mąkę przesiać , dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto.[Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić 2 min/interwał]. Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16-17 części (po ok. 60 g każda), uformować kule , odłożyć na oprószonym mąką blacie ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać, dodać do jagód i delikatnie wymieszać łyżką.Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepić brzegi, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki ułożyć na blaszce zachowując 3-4 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.Piec około 12-15 min (200°C). Upieczone jagodzianki wyjąć i przełożyć na kratkę do wystudzenia.Dowolnie udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Dziękuję :) Zaraz zaczynam piec. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń