Chleb na piwie bez zagniatania

Były żeberka duszone w piwie,do których użyłam 1 szkl.piwa ,a że szkoda wylać resztę piwa postanowiłam coś jeszcze zrobić i wybór padł na chlebek, tym razem [ kilka przepisów na chleb z piwem na blogu już jest ] skorzystałam z tego przepisu.Chlebek wyszedł pyszny , a u mnie czas przygotowania zaczynu i wyrastania był znacznie krótszy niż 4 godziny jak jest wg oryginału.

Zaczyn
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 150 g mąki pszennej typ 750
ciasto właściwe
  • 275 g mąki pszenna typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml piwa
Składniki na zaczyn wymieszać w miseczce. Odstawić na ok. 3-4 godziny, aż podniesie się i zacznie bąbelkować.[ u mnie to około 2 godziny].W misce połączyć wszystkie składniki na ciasto właściwe, dodać zaczyn i wymieszać  łyżką aż stworzą jednolite ciasto. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki.Przykryć i odstawić  w ciepłe miejsce na około 4 godziny [ u mnie około 1 godzina].Rozgrzać piekarnik do 200 stopni  i piecz ok. 40 minut. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.