Przejdź do głównej zawartości
Chleb na piwie bez zagniatania
Były żeberka duszone w piwie,do których użyłam 1 szkl.piwa ,a że szkoda wylać resztę piwa postanowiłam coś jeszcze zrobić i wybór padł na chlebek, tym razem [ kilka przepisów na chleb z piwem na blogu już jest ] skorzystałam z tego przepisu.Chlebek wyszedł pyszny , a u mnie czas przygotowania zaczynu i wyrastania był znacznie krótszy niż 4 godziny jak jest wg oryginału.
Zaczyn
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 150 g mąki pszennej typ 750
ciasto właściwe
- 275 g mąki pszenna typ 650
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml piwa
Składniki na zaczyn wymieszać w miseczce. Odstawić na ok. 3-4 godziny, aż podniesie się i zacznie bąbelkować.[ u mnie to około 2 godziny].W misce połączyć wszystkie składniki na ciasto właściwe, dodać zaczyn i wymieszać łyżką aż stworzą jednolite ciasto. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny [ u mnie około 1 godzina].Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piecz ok. 40 minut.
Fajny, domowy pycha ;-D
OdpowiedzUsuńświetnie wyszedł, kradnę sobie przepis
OdpowiedzUsuń