Przejdź do głównej zawartości
Dziś międzynarodowy dzień piwa i piwowara , a ja zapraszam na żeberka duszone w piwie.
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 szkl. jasnego piwa
- około 2 szkl. bulionu
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz,vegeta
- papryka słodka
- majeranek, listek , ziele
- olej do smażenia
- śmietana
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Następnie żeberka podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać miód i piwo , chwilkę razem pogotować, a następnie przelać do garnka z żeberkami.Dolać bulion, dodać marchewkę i gotować do miękkości żeberek.Pod koniec dodać śmietanę, koperek, można także sos zagęścić odrobiną mąki.
Rewelacyjne ;-D
OdpowiedzUsuń