Żeberka duszone w piwie

Dziś międzynarodowy dzień piwa i piwowara , a ja zapraszam na żeberka duszone w piwie.
  •  1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • około 2 szkl. bulionu
  • 2 łyżki miodu 
  • sól, pieprz,vegeta
  • papryka słodka
  • majeranek, listek , ziele
  • olej do smażenia
  • śmietana
  • Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje, natrzeć  przyprawami i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Następnie żeberka  podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.Na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać miód i piwo , chwilkę razem pogotować, a następnie przelać do garnka z żeberkami.Dolać bulion, dodać marchewkę i gotować do miękkości żeberek.Pod koniec dodać śmietanę, koperek, można także sos zagęścić odrobiną mąki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.