- 500 g mąki
- 1 szkl. cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 litr mleka
- 3/4 szkl.cukru (maksymalnie)
- 200 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 9 łyżek kaszy manny
- 1 słoik jabłek
- 1 galaretka
- polewa na ciasto
Na początku przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy lub 4 równie części[. zależy od wielkości blaszki-ja robiłam w mniejszej blaszce i były 4 części.] Każdą część umieścić w równych formach wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut .Można także piec ciasta jedno po drugim.Upieczone placki wystudzić.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 3 części.
Jabłka [ jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę poddusić ]wymieszać z galaretką w proszku i chwilkę pogotować, wystudzić.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny i jabłkami i galaretką,wierzch polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny i jabłkami i galaretką,wierzch polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Pyszne to ciasto ;-D
OdpowiedzUsuń