Dżem wiśniowy i bananowy z cukinii

Dżem z cukinii robię co roku, jest naprawdę pyszny.Można kombinować ze smakami galaretek a wybór galaretek jest dość spory.Na blogu jest już kilka przepisów na dżem np.kiwi, pomarańczowy, brzoskwiniowy agrestowy,Wczoraj zrobiłam z kilku porcji i tym razem jest dżem wiśniowy i bananowy.Tym razem także skorzystałam z thermomiksa.
  • 1 kg cukinii
  • 1 cytryna
  • 1,5 opak. galaretki 
  • 350 g cukru
Cukinie obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia thermomiksa i zmiksować 20 s /obr.4. Następnie dodać cukier i gotować 15 min/ 90 C/ obr.2. Po tym czasie dodać galaretki,startą skórkę z cytryny i sok z cytryn. Gotować jeszcze 10 min/ 90° C/ obr.wst/.obr.2. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków i zakręcić, ustawić na chwilkę do góry dnem.

Warzywa dyniowate 2019 Do słoików na zimę

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.