Niedawno były pyszne odrywane bułeczki z truskawkami, a że były tak pyszne i szybko zjedzone , więc zrobiłam je ponownie,tyle że tym razem jako nadzienie wykorzystałam dżem truskawkowy [ był taki upał , że nie chciało mi się iść na działkę po truskawki ] i na wierzch dałam kruszonkę.Wyszły tak samo pyszne i tak samo szybko zjedzone.
- 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej]
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 jajko
- 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany
- 70 g masła
- 60 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- spora szczypta soli
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy
- mleko do posmarowania bułek
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Do dzbanka thermomiksa włożyć wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6.
Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt,równo rozsmarować dżemem, zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.Roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy ,gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia.[ ja nie robiłam zbyt dużych odstępów , gdyż chciałam mieć odrywane bułeczki].Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego piekarnika .Posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt,równo rozsmarować dżemem, zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.Roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy ,gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia.[ ja nie robiłam zbyt dużych odstępów , gdyż chciałam mieć odrywane bułeczki].Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego piekarnika .Posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń