Mimo upałów odpaliłam piekarnik i zrobiłam pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami .Bułeczki wyszły puszyste, mięciutkie, polecam.
- 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej]
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka)[dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam]
- 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany
- 70 g masła
- 60 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- spora szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 szkl.pokrojonych drobno truskawek
- 2 łyżki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa/lukier :
- Ukwaszona śmietana +cukier puder [ u mnie lukier biały i z odrobiną truskawek]
Nadzienie truskawkowe:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny gotować przez kilka minut do momentu ,aż owoce puszczą sok,następnie zdjąć z ognia, odlać sok, wystudzić.W soku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną ,dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić.
Przygotowanie ciasta:
Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.
Każdą roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia.[ ja nie robiłam zbyt dużych odstępów , gdyż chciałam mieć odrywane bułeczki].Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego piekarnika .Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem [niczym nie smarowałam]Piec około 20 minut w 180 stopniach.Po wystudzeniu dowolnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło-[klik ].
Przepyszna propozycja słodkości! Truskawki i drożdżówka, to idealne połączenie! Urocza forma prezentacji. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń