Drożdżówki odrywane z truskawkami

Mimo upałów odpaliłam piekarnik i zrobiłam pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami .Bułeczki wyszły puszyste, mięciutkie, polecam.
  • 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej]
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka)[dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam]
  • 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany
  • 70 g masła
  • 60 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • spora szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 szkl.pokrojonych drobno truskawek
  • 2 łyżki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa/lukier :
  • Ukwaszona śmietana +cukier puder [ u mnie lukier biały i z odrobiną truskawek]
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto.[Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości.
Nadzienie truskawkowe:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny gotować przez kilka minut do momentu ,aż owoce puszczą sok,następnie zdjąć z ognia, odlać sok, wystudzić.W soku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną ,dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić.

Przygotowanie ciasta:
Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.
Każdą roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia.[ ja nie robiłam zbyt dużych odstępów , gdyż chciałam mieć odrywane bułeczki].Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego piekarnika .Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem [niczym nie smarowałam]Piec około 20 minut w 180 stopniach.Po wystudzeniu dowolnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło-[klik ].

Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Komentarze

  1. Przepyszna propozycja słodkości! Truskawki i drożdżówka, to idealne połączenie! Urocza forma prezentacji. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.