![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhA1yPQDxXZiWdP5n9G2YGuYgp4t6vy3hRU0t6yU2e-jbK3vAfRH0Hv3k9BiyMkP3ObHVElxPplM96TOzU4F2I_UVZtA7BazFU7-S1ZLDGOb0QF58uUopyM962DXgQ9bCG71E0CpFo14Lus/s640/IMG_20190625_191553.jpg)
Mimo upałów odpaliłam piekarnik i zrobiłam pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami .Bułeczki wyszły puszyste, mięciutkie, polecam.
- 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej]
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka)[dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam]
- 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany
- 70 g masła
- 60 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- spora szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 szkl.pokrojonych drobno truskawek
- 2 łyżki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa/lukier :
- Ukwaszona śmietana +cukier puder [ u mnie lukier biały i z odrobiną truskawek]
Nadzienie truskawkowe:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny gotować przez kilka minut do momentu ,aż owoce puszczą sok,następnie zdjąć z ognia, odlać sok, wystudzić.W soku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną ,dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić.
Przygotowanie ciasta:
Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu.
Każdą roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia.[ ja nie robiłam zbyt dużych odstępów , gdyż chciałam mieć odrywane bułeczki].Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego piekarnika .Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem [niczym nie smarowałam]Piec około 20 minut w 180 stopniach.Po wystudzeniu dowolnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło-[klik ].
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBVWZI116wxu0Inzd1JAv4yNq-QMzg4dsR9lQG_q7nhroRVKwEubB4ah3irnSwBlxsc1Ef9ELuJTNuxR3_rVibhPnadilUzcGO15GHtgd5EUwrOUIDNuvseG22daxx0ETFGe0pO1H4FH95/s640/IMG_20190625_170805.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIRfjou5Hk0sA_dq2RBoRUinD0meFMw4GSGS3WE45d-MBANJ4hdL92Q0edpKG1nC-VUWt9KO1IGnHxS-Irz7nq_XnP364gP0d8cCP7SvaOAdFQuUuXCJ-aK1LYM_HSaUDqaeOzJCumBbez/s640/IMG_20190625_174349.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipGoL5hSwKY7P6pZ7XaRhbm9agRcdRgK7vZQjn8aRxO0Inz10j6exlKxbPmhzNiDP0m_YfXI-ywtYUY90lrf0k2vvqef2cjrA-N8qHE6HgLbY5jfpXzqYA3zSt_F69Pu7YrQsAxzrdZw-G/s640/IMG_20190625_175642.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTlPFaRxE4jtAuvgKw0k_lPJI6GjliEKnbRDbFAW8pOD5x1SI-cZWxBNWU_AqRuZEPGMG2dygeO3Y_d7__hyphenhyphenY5ivZtiUe265F7vzx-fA87kAxacIXfoXLpiZqymLrNejb2NkTXVS4M2UH7/s640/IMG_20190625_185728.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXAgU8FsPWpX_QnFZ42UEIK-R64PSYYnERUZP3Uzju_JVm03v7VGfNuNa5z0VWP_EH49eb_8sviXUF8iNPwSFxFc-7dg3vrWYyzmIiQUZ6kHEJhzTUjSXPzMRkEVqX2lH-c-YcdcWo0FJG/s640/IMG_20190625_190649.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjf_RXa6bRrRuse3WjAVwgjyXyL3KPaSbGk4HTLY_VTxMUXqoepKF3PnYCrCMHjeS495GCW6fVcsnwgITgW7jAYMxIMPCNK2atA5V_NtQeiFOvEQBrJcQuCA9J8dtkKgOT-s8HMCelElOJh/s640/IMG_20190625_191525.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAdyPQ67q6pJdxtNjDmEvyLZhuZve3rTU6sn4wn0iSn07vpUcjAEaYASaYg3iYtpiH00SHEToW2QzZMqRtGtRdmUUtg_aqjxgQ3ewWKgVuzHV5iTLoWxlEL0JKh9_Re1nrcIRTJeZZ2uLd/s640/IMG_20190625_191633.jpg)
![Najlepsze drożdżówki z owocami lata](http://zmiksowani.pl/image/miks/286804237998eef485ea47bd9c2a893e_v2.jpg)
Przepyszna propozycja słodkości! Truskawki i drożdżówka, to idealne połączenie! Urocza forma prezentacji. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń