Bułeczki drożdżowe z masą serową

Jak kiedyś nie piekłam nic drożdżowego tak teraz piekę i to najczęściej bułeczki drożdżowe z różnym nadzieniem.Mało kiedy korzystam z tego samego przepisu , gdyż lubię eksperymentować i próbować nowych przepisów.
  • 250 g mleka
  • 60 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 460 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i 10 g cukru, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 1. W tym czasie miskę natłuścić olejem, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać pozostałe 100 g cukru, cukier waniliowy, jajka, mąkę i sól, wyrobić 2 min/interwał, przemieszać kopystką, wyrobić kolejne 3 min/interwał. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.


  •  250 g twarogu
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g śmietany 
  • 2 łyżki budyniu 
Założyć motylek. Do naczynia wlać jajka , dodać cukier i cukier waniliowy ,utrzeć 2min/ 60 ° C/obr 3.Zdjąć motylek. Dodać twaróg pokrojony na kawałki , śmietanę, budyń w proszku.Wymieszać 30s/ obr 6 .
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować masą serową , zwinąć w roladę, pokroić w kawałki, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną magiczną pastą. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Polać lukrem.


Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.