Składniki:
- herbatniki kakaowe
- ptasie mleczko -40 szt.
- 1 l śmietanki 30% lub 36%
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 4 galaretki cytrynowe [ u mnie 2 brzoskwiniowe i 2 pomarańczowe]
- 4 szkl. wrzątku
- starta ciemna czekolada do posypania wierzchu
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, miksując, dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę.Ubić do połączenia składników. Masę wstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało.
Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję, goście byli zachwyceni.
UsuńZ ptasim mleczkiem to musi być naprawdę dobre ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
Usuńale pysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuń