Te gołąbki robiłam już jakiś czas temu i dopiero o nich przypomniałam.Muszę znów je zrobić, bo są pyszne,a to z powodu kapusty.Pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty Coolwrap , tej kapusty do gołąbków nie trzeba tak długo parzyć tak jak zwykłą kapustę.Kapusta Coolwrap charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi .Liście pozostają mocne i elastyczne podczas obróbki i przetwarzania. Kapusta idealnie nadaje się do wrapów jako zdrowa alternatywa dla tortilli a także do przygotowania gołąbków, sushi, lazanii oraz jako dodatek do zdrowych kanapek. Polecam.Ja gołąbki gotowałam w multicookerze, ale można tradycyjnie w garnku.
- 1 główka kapusty coolwrap
 
- 50 dkg mięsa mielonego
 
- 5 dkg ryżu
 
- 5 dkg kaszy jęczmiennej
 
- 1 jajko
 
- 1 cebula
 
- susz warzywny 
 
- sól, pieprz, słodka papryka, wegeta
 
- koncentrat pomidorowy
 
- listek, ziele 
 
Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Ustawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec można  dodać śmietanę i koperek.
 
 
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Szkoda, że u mnie nie ma nigdzie takiej kapusty... Ale gołąbków to bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńW biedronce jest ta kapusta
UsuńW biedronce i w kauflandzie.
UsuńTeż robię z ryżem i kaszą, co nie raz wydawało się innym dziwne. Za to ja mięso smażę przed gotowaniem gołąbków. Bez jajka. I daje więcej ryżu i kaszy tj. Ryżu ok 2 torebki czyli 200g i kaszy 1 torebkę 100g. Najlepsza wersja gołąbków to ta z kaszą ☺️
OdpowiedzUsuńA jak długo parzyć tą kapustę?
OdpowiedzUsuńJa w sumie nigdy nie patrzę na zegarek , tylko sprawdzam kapustę w garnku..
UsuńJa gołabki robie z mięsa łopatkowego. Kroję mięso w kostke ok 2 cm i smażę mięso dodając sól i pieprz. Gdy mięso się zrumieni dodaję trochę wody i duszę aż będzie miekkie i tak przygotowane mięso mieszam z ryżem ugotowanym na sypko dodając też cebulkę zeszkloną na oleju. Tak przygotowany farsz zawijam w liście kapusty to gołąbki najpyszniejsze jakie robiła moja mama
OdpowiedzUsuń