Gołąbki z kapusty coolwrap

Te gołąbki robiłam już jakiś czas temu i dopiero o nich przypomniałam.Muszę znów je zrobić, bo są pyszne,a to z powodu kapusty.Pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty Coolwrap , tej kapusty do gołąbków nie trzeba tak długo parzyć tak jak zwykłą kapustę.Kapusta Coolwrap charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi .Liście pozostają mocne i elastyczne podczas obróbki i przetwarzania. Kapusta idealnie nadaje się do wrapów jako zdrowa alternatywa dla tortilli a także do przygotowania gołąbków, sushi, lazanii oraz jako dodatek do zdrowych kanapek. Polecam.Ja gołąbki gotowałam w multicookerze, ale można tradycyjnie w garnku.

  • 1 główka kapusty coolwrap
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 5 dkg ryżu
  • 5 dkg kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • susz warzywny 
  • sól, pieprz, słodka papryka, wegeta
  • koncentrat pomidorowy
  • listek, ziele 
Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Ustawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec można  dodać śmietanę i koperek.

Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że u mnie nie ma nigdzie takiej kapusty... Ale gołąbków to bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię z ryżem i kaszą, co nie raz wydawało się innym dziwne. Za to ja mięso smażę przed gotowaniem gołąbków. Bez jajka. I daje więcej ryżu i kaszy tj. Ryżu ok 2 torebki czyli 200g i kaszy 1 torebkę 100g. Najlepsza wersja gołąbków to ta z kaszą ☺️

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak długo parzyć tą kapustę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie nigdy nie patrzę na zegarek , tylko sprawdzam kapustę w garnku..

      Usuń
  5. Ja gołabki robie z mięsa łopatkowego. Kroję mięso w kostke ok 2 cm i smażę mięso dodając sól i pieprz. Gdy mięso się zrumieni dodaję trochę wody i duszę aż będzie miekkie i tak przygotowane mięso mieszam z ryżem ugotowanym na sypko dodając też cebulkę zeszkloną na oleju. Tak przygotowany farsz zawijam w liście kapusty to gołąbki najpyszniejsze jakie robiła moja mama

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.