Przejdź do głównej zawartości
Cenci -włoskie faworki , pomysł na nie podpatrzony tutaj.Dopiero teraz przypomniało mi się , że kiedyś robiłam podobne kruche cudeńka i tamte jak dla mnie były lepsze, ale też są smaczne.
- 250 g mąki
- 20 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki Vinsanto (lub innego alkoholu)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 -60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich bardzo cienko rozwałkować. Ciasto pokroić w paski lub kwadraciki . Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone faworki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu,a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.