Cenci - włoskie faworki

Cenci -włoskie faworki , pomysł na nie podpatrzony tutaj.Dopiero teraz przypomniało mi się , że kiedyś robiłam podobne kruche cudeńka i tamte jak dla mnie były lepsze, ale też są smaczne.
  • 250 g mąki
  • 20 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka starta z 1 pomarańczy 
  • 2 łyżki Vinsanto (lub innego alkoholu)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 -60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich bardzo cienko rozwałkować. Ciasto pokroić w paski lub kwadraciki . Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone faworki układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu,a następnie oprószyć cukrem pudrem.

Karnawałowe słodkości

Komentarze