Przejdź do głównej zawartości
Sernik na zimno na spodzie michałkowym
Sernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki.
Spód-foremka średnica 16 cm
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki odżywki białkowej czekoladowej[nie dałam]
- 2 łyżki kakao
- 5 płaskich łyżek mąki kokosowej
Masło z olejem rozpuścić, dodać kakao i odżywkę.Dokładnie wymieszać,dodać mąkę i ponownie wymieszać.Gotową masę wyłożyć na spód blaszki wyłożonej folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika.
Masa serowo-truskawkowa
- 500 g twarogu
- 150 g jogurtu
- 1 szkl. zblendowanych truskawek
- 6 łyżeczek żelatyny - rozpuścić w 1/4 szkl.wrzątku
- około 4 łyżek ksylitolu
Żelatynę rozpuścić w wodzie i wystudzić.Pozostałe składniki zblendować, na końcu dodać żelatynę (zimną ale ciągle płynną).Dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem), wylać na zastygnięty spód.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować.
Sernik wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń