Parówki w cieście drożdżowym

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym.
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka [  1 jajko do ciasta +1 do posmarowania]
  • parówki 
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.


Komentarze

  1. Bardzo fajnie wyglądają te paróweczki, niby proste, ale bardzo smaczne danie :) Z takich prostych, a zachwycających dań, jadłam ostatnio wspaniałe pierogi ruskie w takiej przyjemnej restauracji pod Jelenią Górą. Ach, cudowne smaki dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł.wyglądają apetycznie
    Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.