Przejdź do głównej zawartości
Parówki w cieście drożdżowym
Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym.
- 0,5 kg mąki
- 1 szkl. mleka
- 50 g drożdży
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka [ 1 jajko do ciasta +1 do posmarowania]
- parówki
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.
Bardzo fajnie wyglądają te paróweczki, niby proste, ale bardzo smaczne danie :) Z takich prostych, a zachwycających dań, jadłam ostatnio wspaniałe pierogi ruskie w takiej przyjemnej restauracji pod Jelenią Górą. Ach, cudowne smaki dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł.wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ola