- 60 dkg mąki
 - 18 dkg cukru pudru
 - 1 łyżka miodu
 - 50 ml mleka
 - 1 jajko
 - 1 kostka masła
 - szczypta soli
 - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 1 łyżeczka cukru brązowego
 - 1 łyżeczka kakao
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 jajko
 - brązowy cukier
 
Następnie wyjąć ciasto z lodówki .Z kawałeczka ciasta uformować wałeczek o grubości 2 cm i długości około 30 cm.Z reszty ciasta odrywać po kawałku i cienko rozwałkować na kształt prostokąta o długości takiej samej jak wcześniej przygotowany wałeczek z ciasta.Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru , cynamonu i kakao, a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.Zwijać jak roladę.Postępować dalej tak samo z resztą ciasta [ rozwałkować, posypać mieszanką cukru i zwijać] aż do wyczerpania ciasta.Zwiniętą roladkę [ pień drzewa] przełożyć na folię i zwinąć w folię , odłożyć do lodówki na kilka godzin [ja swoje ciasto schłodziłam w zamrażarce i trwało to krócej, bo nie miałam czasu na czekanie na chłodzenie w lodówce].
Po schłodzeniu roladki rozwinąć ją z foli, posmarować pozostałym jajkiem i posypać brązowym cukrem.Pociąć roladkę na plastry o grubości 1 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńale swietnie wygladaja
OdpowiedzUsuńale fajne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się genialnie! no i wszystko co z cynamonem jest pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń