- 60 dkg mąki
- 18 dkg cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 1 kostka masła
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- brązowy cukier
Następnie wyjąć ciasto z lodówki .Z kawałeczka ciasta uformować wałeczek o grubości 2 cm i długości około 30 cm.Z reszty ciasta odrywać po kawałku i cienko rozwałkować na kształt prostokąta o długości takiej samej jak wcześniej przygotowany wałeczek z ciasta.Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru , cynamonu i kakao, a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.Zwijać jak roladę.Postępować dalej tak samo z resztą ciasta [ rozwałkować, posypać mieszanką cukru i zwijać] aż do wyczerpania ciasta.Zwiniętą roladkę [ pień drzewa] przełożyć na folię i zwinąć w folię , odłożyć do lodówki na kilka godzin [ja swoje ciasto schłodziłam w zamrażarce i trwało to krócej, bo nie miałam czasu na czekanie na chłodzenie w lodówce].
Po schłodzeniu roladki rozwinąć ją z foli, posmarować pozostałym jajkiem i posypać brązowym cukrem.Pociąć roladkę na plastry o grubości 1 cm, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńale swietnie wygladaja
OdpowiedzUsuńale fajne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się genialnie! no i wszystko co z cynamonem jest pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń