Drożdżówkę dodaję do akcji Rośnie jak na drożdżach.Drożdżowe wypieki możecie zobaczyć także na blogach: Kuchenne zapiski Edyty, Marcepanowy Kącik, Grunt to przepis, Życie zaczyna się w kuchni oraz u Dorotki na fb klik.
- 60 dkg mąki pszennej
- 1 szkl.mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 80 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
dodatkowo:
- masa makowa
kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Przełożyć do dużej blaszki lub 2 keksówek wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawić ciasto na około 30 minut. Wystudzić na kratce.
Uwielbiam drożdżówki z makiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Jak to fajnie zaplecione :) Dzięki Kochana za udział we wspólnej akcji Rośnie jak na drożdżach i zapraszam także za tydzień :*
OdpowiedzUsuńBożenko pysznie Ci wyszła drożdżówka. Dziękuję za wspólne pieczenie -:)
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe mogę jeść zawsze
OdpowiedzUsuńPyszna drożdżówka Bożenko ;) Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuń