Strucla drożdżowa

Takie strucle można zrobić z dowolnym nadzieniem..u mnie jedna z masłem orzechowym, a druga posypana tylko cynamonem z cukrem.

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 1 szkl.mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • masło orzechowe, cynamon i cukier
kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 35 g masła
Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i  letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz.  Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawić ciasto na około 30 minut. Wystudzić na kratce.



Komentarze