Przejdź do głównej zawartości
Takie strucle można zrobić z dowolnym nadzieniem..u mnie jedna z masłem orzechowym, a druga posypana tylko cynamonem z cukrem.
- 60 dkg mąki pszennej
- 1 szkl.mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 80 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
dodatkowo:
- masło orzechowe, cynamon i cukier
kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i wstawić ciasto na około 30 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.