Pulled pork

Od dawna przybierałam się do wypróbowania tego wolno pieczonego mięsa inaczej zwanego pulled pork...aż w końcu wyjęłam kawałek mięsa z zamrażarki i jakoś nie miałam pomysłu co z nim zrobić, więc najpierw zamarynowałam je , a potem przełożyłam do wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony tutaj 
  • 1 kg łopatki, szynki  wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty, dodać także posiekany czosnek.Powstałą marynatą natrzeć mięso iii odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na 12, kilkakrotnie obracając mięso).Następnie mięso razem z powstałą marynatą i 2 nieobranymi ząbkami czosnku przełożyć do misy wolnowaru, przykryć pokrywką , ustawić na 1 stopniu przez 9-10h. Ewentualnie mięso można włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką lub do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię srebrną i piec w 90 stopniach przez 9 godzin.Po upieczeniu wyjąć mięso i po około 30 minut za pomocą 2 widelców postrzępić mięso.Podawać np. w bułkach z dodatkiem różnych warzyw lub sałatek.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.