- 1 kg łopatki, szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty, dodać także posiekany czosnek.Powstałą marynatą natrzeć mięso iii odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na 12, kilkakrotnie obracając mięso).Następnie mięso razem z powstałą marynatą i 2 nieobranymi ząbkami czosnku przełożyć do misy wolnowaru, przykryć pokrywką , ustawić na 1 stopniu przez 9-10h. Ewentualnie mięso można włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką lub do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię srebrną i piec w 90 stopniach przez 9 godzin.Po upieczeniu wyjąć mięso i po około 30 minut za pomocą 2 widelców postrzępić mięso.Podawać np. w bułkach z dodatkiem różnych warzyw lub sałatek.
Wygląda rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuńPyszna wersja!
OdpowiedzUsuń