Styropian


Styropian już jest na blogu, ale ciut inny..ten styropian czyli oszukany sernik ..bo bez sera.. Ten jest z dodatkiem śmietany i wiórek kokosowych..polecam i jeden i drugi przepis oraz na styropian bez dodatku ciasta kruchego.Przepis znaleziony w necie, tylko nie zapisałam gdzie.
Przed pieczeniem nagrzać piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szkl. mąki krupczatki [u mnie mąka tortowa]
  • 1/2 szkl. cukru pudru [ u mnie zwykły cukier]
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
Składniki na masę:


  • 5  białek
  • 1 szkl.cukru kryształu
  • 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego (2 x 40 g)
  • 1 litr gęstej śmietany 18%
  • 200 g wiórków kokosowych
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
Dodatkowo:
  • 6 łyżek kwaśnych powideł śliwkowych
Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce.
Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać śmietanę i wiórki koksowe i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę śmietanowo-kokosową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta.Ciasto piec około  55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić.












Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.