Przed pieczeniem nagrzać piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szkl. mąki krupczatki [u mnie mąka tortowa]
- 1/2 szkl. cukru pudru [ u mnie zwykły cukier]
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 250 g masła lub dobrej margaryny
Składniki na masę:
- 5 białek
- 1 szkl.cukru kryształu
- 2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego (2 x 40 g)
- 1 litr gęstej śmietany 18%
- 200 g wiórków kokosowych
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
- 6 łyżek kwaśnych powideł śliwkowych
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać śmietanę i wiórki koksowe i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę śmietanowo-kokosową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta.Ciasto piec około 55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić.
jak zawszę apetyczne ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń