Przejdź do głównej zawartości
No i pora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian]- bo to sernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj.Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia.Razem ze mną w akcji udział brały:Dagmara,Dorotka,Magdalena, Joanna, Dorota,Asa, Iwona , Ewa i Joanna,Iwonka, Dorota,Ania, Ewa,Ela ..
- 800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 4 białka
- 3/4 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
Śmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.Polać polewą i dowolnie udekorować.
Muszę taki zrobić;)
OdpowiedzUsuńWygląda to ciekawie! :) Uwielbiam serniki wszelkiego rodzaju, muszę koniecznie wypróbować i taką wersję :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciasto i na utylizacje białek! Dzięki Bożenko za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI kolejne białka wykorzystane :-) Dzięki Bożka za fana zabawę :-)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek Bożenko :) ja go nazywam styropian :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia po raz pierwszy pokazała mi przepis na ten sernik bez sera na śmietanie 18stce. Pyszotka. A Twój nie tylko bez wątpienie cieszy podniebienie, ale też oko. Pozdrawiam starą blogową znajomą. Powróciłam do blogosfery i nie żałuję, chociażby dla takich boskich kulinarnych inspiracji. Buziaki, Megly (www.megly.pl) :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak prawdziwy sernik. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne pieczenie. A ciasto wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńI u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle fantastyczne ciacho. Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł, częstuję się kawałkiem i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńmmm, jaki super-sernik! miło mi było kolejny raz wspólnie wypiekać:)
OdpowiedzUsuń