Sernik bez sera


No i pora na ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian]- bo to sernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj.Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia.
Razem ze mną w akcji udział brały:Dagmara,Dorotka,Magdalena, Joanna, Dorota,Asa, Iwona , Ewa i Joanna,Iwonka, Dorota,Ania, Ewa,Ela  ..
  • 800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 4 białka
  • 3/4 szkl. mleka 
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
Śmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.Polać polewą i dowolnie udekorować.



Komentarze

  1. Wygląda to ciekawie! :) Uwielbiam serniki wszelkiego rodzaju, muszę koniecznie wypróbować i taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na ciasto i na utylizacje białek! Dzięki Bożenko za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I kolejne białka wykorzystane :-) Dzięki Bożka za fana zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny serniczek Bożenko :) ja go nazywam styropian :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ciocia po raz pierwszy pokazała mi przepis na ten sernik bez sera na śmietanie 18stce. Pyszotka. A Twój nie tylko bez wątpienie cieszy podniebienie, ale też oko. Pozdrawiam starą blogową znajomą. Powróciłam do blogosfery i nie żałuję, chociażby dla takich boskich kulinarnych inspiracji. Buziaki, Megly (www.megly.pl) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak prawdziwy sernik. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. A ciasto wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. I u Ciebie smaczna utylizacja białek :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U Ciebie jak zwykle fantastyczne ciacho. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyszedł, częstuję się kawałkiem i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm, jaki super-sernik! miło mi było kolejny raz wspólnie wypiekać:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.