Dżem z dyni i jabłek

Dżem jabłkowo-dyniowy jest już w sumie na blogu, ale ten jest ciut inny, bo z dodatkiem galaretki..polecam.Prawdę mówiąc ja tego dżemu nie robiłam ..tylko moja mama-obdarowała mnie takimi pysznościami, ale przepisem oczywiście podzielę się na blogu.
  • 1 ,5 kg dyni
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 galaretka np.cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa
Dynię i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i zagotować mieszając. Do gorącego dżemu wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i ustawić do góry dnem.



Jemy sezonowo! Jesień

Komentarze