- 1 kg dyni
- 50 dkg jabłek
- 70 dkg cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Dynię obrać ,oczyścić z pestek i miąższu,pokroić w kawałki.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i i pokroić również w kostkę.Włożyć razem do garnka i odparować pod przykryciem.Gdy już będą miękkie gotować bez przykrycia około 3 minut.Dodać cukier i kwasek .Można również dodać cynamon, goździki.Gotować aż zgęstnieje.Przełożyć do słoiczków.Zamknąć i zapasteryzować.
Ngdy nie robiłam, ale dużo dobrego o nim słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz..
UsuńPo jakiego grzyba trzeba dodać kwasek cytrynowy? Jak chcę dżem z kwaskiem to idę do sklepu i kupuję gotowy. Naturalny kwas jest w owocach i nie trzeba dodawać sztucznej chemii! Dżem dyniowo-jabłokowy (dyni jest dużo więcej niż jabłek) - przepis fajny ale bez kwasku cytrynowego.... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDżem domowy i tak nie dorówna temu sklepu..nawet jeśli domowy będzie z kwaskiem.. jasne, że zamiast kwasku możesz dać sok z cytryny ..a proporcje dyni i jabłek, cukru można dobrać po swojemu..wiadomo, ze jedni lubią mniej jablek, a inni więcej dyni ..albo odwrotnie..ja nigdy nie ważę.. robię na oko i według własnych smaków..przepis podałam taki jaki miałam -oryginalny..
Usuńgłupi pajacu, gdybyś znał się choc trochę na gotowaniu (mówie do anonima) kwasek lub sok z cytryny dodaje się nie po to by pakowac chemię bez powodu, tylko po to zeby nie zciemniał i nie zbrązowail,bo jak sie nie da kwasku to będzie BURY kolor baranie jeden :D a łyżeczka kasku na kilogram dyni to kropla w morzu, chyba się nie zatrujesz kilkoma kryształkami w tak dużej ilości.ALe głupie myślenie, podziwiam za tępotę i brak wyobraźni :) Basia.
Usuń