Rolada z mąki krupczatki z masą śmietanową i lentilkami

I znów mąka krupczatka poszła w ruch..tym razem wykorzystałam ją do ciasta, a dokładniej do rolady..z początku obawiałam się o efekt końcowy..pierwszy raz piekłam ciasto z samej mąki krupczatki..ale jak widać rolada wyszła tak jak powinna..było smacznie.
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl.cukru
  • 3/4 szkl.mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek Polskiego Oleju Rzepakowego
  • szczypta soli
Masa
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • draże kolorowe lentilki
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.Oddzielić żółtka od białek.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie po jednym żółtku i po 1 łyżce oleju.Dodać mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki.Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wstawić do piekarnika.Piec 30-35 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.Oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach wody .Śmietanę ubić razem z cukrem, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Dodać pokruszone lentilki i wymieszać.
Rozwinąć biszkopt, posmarować masą i ponownie zwinąć.Schłodzić, aby masa dobrze zastygła.Dowolnie udekorować.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność, przepraszam i już poprawiłam opis.

      Usuń
  2. Heh, pamiętam te drażetki, które jadałam jeszcze w dzieciństwie :) Ciekawy pomysl inkorporować je do rolady )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.