Przejdź do głównej zawartości
Zrobiłam swój domowy makaron z dodatkiem mąki krupczatki..no i trza było jakoś jego wykorzystać...no i zrobiłam makaron ze szpinakiem, takim świeżo zerwanym z działki..oj pysznie było.
- 20 dkg mąki pszennej
- 20 dkg mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny
- 4 jajka
- 1-2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
Obie mąki wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem.Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Ilość szpinaku i sera wg własnego gustu.
- szpinak
- ser żółty
- cebulka
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojony szpinak i zeszklić.Dodać ugotowany i odcedzony makaron.Smażyć razem kilka minut, doprawić do smaku, na koniec dodać starty na tarce ser żółty.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze co może być.
OdpowiedzUsuń