Makaron ze szpinakiem

Zrobiłam swój domowy makaron z dodatkiem mąki krupczatki..no i trza było jakoś jego wykorzystać...no i zrobiłam makaron ze szpinakiem, takim świeżo zerwanym z działki..oj pysznie było.
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki soli
Obie mąki wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem.Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Ilość szpinaku i sera wg własnego gustu.
  • szpinak 
  • ser żółty
  • cebulka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojony szpinak i zeszklić.Dodać ugotowany i odcedzony makaron.Smażyć razem kilka minut, doprawić do smaku, na koniec dodać starty na tarce ser żółty.


Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.