Przejdź do głównej zawartości
Dawno nie robiłam makaronu...tak więc oto jest..tym razem postanowiłam do mąki pszennej dodać mąkę krupczatkę i odrobinę oleju.Nigdy wcześniej nie używałam mąki krupczatki do makaronu...ba..w sumie mało kiedy używałam taką mąkę..ale jak widać makaron z dodatkiem krupczatki wyszedł super..wiadomo, co domowe to zawsze najlepsze..A do czego wykorzystałam ten pyszny makaron pokażę w następnym poście.
- 20 dkg mąki pszennej
- 20 dkg mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny
- 4 jajka
- 1-2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
Obie mąki wysypać na blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu. Makaron można także pokroić nożem lub radełkiem.Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Krupczatkę uwielbiam dodawać do bułeczek, następnym razem muszę dodać do makaronu. Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)