Mufinki piekłam w foremkach aluminiowych Gosia.Idealne, nie trzeba niczym smarować, mufinki po upieczeniu bez problemu można było wyjąć.
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki mielonych orzechów Skworcu
- 80 g czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g czekolady
- granat
Mleko, cukier i przesiane kakao podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników.Do gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać .Do ciasta wsypać wiórki kokosowe, mielone , mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut.Wyjąć z formy, studzić na kratce,następnie udekorować polewą i granatem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.