Czekoladowe mufinki z cukinią

Wyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu, z tym, że ja oczywiście podwoiłam składniki.
Składniki na 8 muffinek
  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 czubate łyżki słodkiego kakao 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego 
  • 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody) 
  • pełna garść kropelek czekoladowych [ czekolada starta na tarce] 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych wlać mokre , dodać cukinię i czekoladę i energicznie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut.


Komentarze

  1. Za cukinią nie przepadam, ale jeśli w wypiekach sprawdza się tak dobrze jak marchewka to chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.