Przejdź do głównej zawartości
Czekoladowe mufinki z cukinią
Wyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu, z tym, że ja oczywiście podwoiłam składniki.
Składniki na 8 muffinek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki słodkiego kakao
- 2 jajka
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)
- pełna garść kropelek czekoladowych [ czekolada starta na tarce]
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych wlać mokre , dodać cukinię i czekoladę i energicznie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut.
Ale tu muffinowo!!:)
OdpowiedzUsuńZa cukinią nie przepadam, ale jeśli w wypiekach sprawdza się tak dobrze jak marchewka to chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń