Deser z ciasta francuskiego

Pomysł na taki deser podpatrzyłam tutaj.
  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 szkl śmietany 36%
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • kieliszek ajerkoniaku
  • dowolne owoce
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Jeden płat ciasta upiec w całości, drugi pokroić na równe prostokąty/kwadraty i również  upiec. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl wrzątku, przestudzić.Do serka mascarpone dodać sok z cytryny, wanilie, ajerkoniak, cukier puder  i zmiksować. Śmietanę ubić, wymieszać z serkiem.Dodać żelatynę i wymieszać.
Masę wyłożyć na upieczony cały płat ciasta, wyłożyć owoce -wciskając w ciasto[ ja owoce dodałam do masy i wymieszałam razem] wyrównać masę.Ułożyć upieczone kwadraciki ciasta.Odstawić do zastygnięcia.



Wiosenne słodkości 2016

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.