Ruchanki kociewskie zrobione w ramach akcji Regionalne smaki, co prawda u mnie na bogu już są ruchanki, ale ciut inne..więc postanowiłam zrobić wg tego przepisu.Ruchanki można zobaczyć u:Renaty, Kamili, Aliny.
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru
- duża szczypta soli
- ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- olej do smażenia
- rodzynki
Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami ciepłego mleka.Odstawić do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną pracować. Resztę mleka podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.Do dużej miski wsypać mąkę, wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka, rodzynki. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem.
Piękne, rumiane ruchanki Ci się usmażyły. Dziękuję za wspólny czas i zapraszam ponownie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Pysznie przygotowane!
OdpowiedzUsuńWspaniale razem gotować :)
Pysznie przygotowane!
OdpowiedzUsuńWspaniale razem gotować :)
Pysznie! :D
OdpowiedzUsuńDorodne ruchanki Ci wyszły :) Daj znać kiedy będziecie znowu wspólnie kucharzyć - z chęcią dołączę :)
OdpowiedzUsuń