Ruchanki kociewskie

Ruchanki kociewskie zrobione w ramach akcji Regionalne smaki, co prawda u mnie na bogu już są ruchanki, ale ciut inne..więc postanowiłam zrobić wg tego przepisu.Ruchanki można zobaczyć u:Renaty, Kamili, Aliny. 
  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 3 jajka 
  • 50 g drożdży 
  • 1 szkl. mleka 
  • 1 łyżka cukru 
  • duża szczypta soli 
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy 
  • olej do smażenia
  • rodzynki
Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami ciepłego mleka.Odstawić do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną pracować. Resztę mleka podgrzać, dodać masło. Gdy masło rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać.Do dużej miski wsypać mąkę, wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i rozbite jajka, rodzynki. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem.Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem.

Wiosenne słodkości 2016

Komentarze

  1. Piękne, rumiane ruchanki Ci się usmażyły. Dziękuję za wspólny czas i zapraszam ponownie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie przygotowane!
    Wspaniale razem gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie przygotowane!
    Wspaniale razem gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorodne ruchanki Ci wyszły :) Daj znać kiedy będziecie znowu wspólnie kucharzyć - z chęcią dołączę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.