Przejdź do głównej zawartości
Ciasteczka sezamowo-owsiane bez mąki
Były bajgle ..zostało trochę uprażonego sezamu i postanowiłam jeszcze wykorzystać go do ciasteczek...przepis znalazłam tutaj.Moje nie są takie urocze i wyszły płaskie..ale to moja wina..za słabo ubiłam białka , a potem z pieczeniem też nie wyszło tak jak trzeba..ale mimo to pokazuję je Wam.
- 2 białka
- 2 łyżki brązowego cukru [ u mnie biały ]
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych Cenos
- 5 łyżek sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sezam uprażyć na patelni. Kiedy będzie rumiany, odstawić i wystudzić.Płatki zmielić.Białka ubić na pianę, dodać cukier i nadal ubijać do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Do piany dodać zmielone płatki, sezam i oliwę, Wszystko razem wymieszać.Na blachę wyłożoną papierem łyżką nakładać małe porcje sezamowej pianki.Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 min w temp. 180 stopni, powinny się lekko zrumienić. Gotowe ciasteczka zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestudzenia.
Bardzo lubię sezam. Każde wypieki z sezamem z chęcią zjadam. Te ciasteczka wyglądają uroczo. A w dodatku to zdrowa wersja ich sklepowych zamienników (w których składzie na pierwszym miejscu jest cukier i mnóstwo konserwantów). Z chęcią podkradnę Ci jedno lub dwa. Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuń