Simit- tureckie bajgle

Kiedyś już robiłam bajgle, ale całkiem inne...tamte mi za bardzo nie smakowały...ale te super..ten smak..mniam..polecam..Bajgle upiekłam w ramach comiesięcznej akcji .Melasy już nie miałam, więc zastąpiłam ją miodem..i dopiero teraz szykując wpis doczytałam, że bajgle trzeba było maczać z obu stron..a ja tylko z jednej..Tak to jest jak szybko i niedokładnie się czyta..ale mimo to bajgle suuuper smaczne.
  • 7 g drożdży instant [24 g świeżych]
  • 220 g letniej wody 
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki luksusowej Młynomag
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szkl.sezamu Skworcu
  • 1/3 szkl. pekmezu lub melasy  [ 1/2 szkl.wody +1 łyżka miodu]
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10[ u mnie 12] kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans [ ja nie zostawiałam]. Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złożyć go w pół i delikatnie skręcić dookoła własnej osi , aż otrzymamy świderek. Końce świderka złączyć i ułożyć na blaszkę do wyrośnięcia. W międzyczasie na patelni podprażyć sezam.W oddzielnej misce rozrobić  melasę [miód] z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym roztworze z obu stron [ mhm..a ja tylko zanurzyłam jedną stronę] , lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni.

Komentarze

  1. Szkoda, że będąc w Turcji się za nimi nie rozglądałam, bo nie znam ich smaku :) Wyglądają bardzo apetycznie. Rzadko jadam bajgle, ale dla takich z chęcią bym powróciła do nich. Pyszotka :) Pozdrawiam ciepło. Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie upieczone!
    To, że maczałaś je z jednej strony wcale im nie zaszkodziło.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie Ci się udało uformować:) Widzę, że nie tylko ja dałam świeże drożdże ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne Bożenko:). Dziękuję za wspólne pieczenie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastycznie Ci wyszły!- dzięki za wspólne pieczenie i do zobaczenia za miesiąc:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie Ci się upiekły!
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i apetyczne. Dziękuję za wspólne przepyszne marcowe wypiekanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja chyba bardziej lubię prawdziwe bajgle,
    ale simity są o wiele łatwiejsze w przygotowaniu.
    Pozdrawiam i do następnego!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wypieczone :) Dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.